Heerlijk gerecht dat geen andere kruiden nodig heeft. Heerlijk met de “friszoete” cranberrychutney. De smaak van de spruiten combineert goed met het zoet van de abrikozen en pruimen.
Hoofdgerecht | Arabisch | 4 personen | bereiding 20 min | oventijd 25 min
Dit gerecht is: eivrij, glutenvrij, lupinevrij, mosterdvrij, notenvrij, sesamvrij, selderijvrij, sojavrij en sulfietvrij.
Ingrediënten:
-
500 g spruiten, schoongemaakt
-
2 teentjes knoflook
-
1 el olijfolie
-
grof zeezout
-
versgemalen peper
-
1 el kokosbloesemsuiker
-
3 el balsamicoazijn
-
8 gedroogde abrikozen in stukjes
-
8 gedroogde pruimen in stukjes
-
500 g zoete aardappel en pastinaak (naar wens gecombineerd)
-
1 el rozemarijn, vers
-
1 sinaasappel
-
75 ml plantaardige melk
-
2 el pijnboompitten, geroosterd
-
250 g cranberrychutney
Extra nodig:
-
braadpan
-
kookpan
-
koekenpan
-
citruspers
-
pureestamper
Bereiding:
-
Verwarm de oven voor op 200 ºC.
-
Halveer de spruitjes. Pel en snijd de knoflook grof.
-
Verhit een scheutje olie in een pan en bak de spruitjes circa 2 minuten. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
-
Voeg de knoflook en de kokosbloesemsuiker toe aan de spruitjes en bak circa 2 minuten mee. Schenk de balsamicoazijn erbij en zet de pan in de oven. Rooster de spruitjes circa 15 minuten.
-
Voeg na 8 minuten de stukjes abrikozen en pruimen toe.
-
Breng een pan met water aan de kook.
-
Schil en snijd de zoete aardappels en pastinaken in gelijke stukken. Kook de aardappels en pastinaken in circa 15 minuten gaar.
-
Rooster intussen de rozemarijn 2 minuten in een hete koekenpan en snijd daarna in kleine stukjes.
-
Halveer de sinaasappel en pers 1 helft uit.
- Giet de aardappels en pastinaken af en stamp ze tot een grove puree.
-
Verwarm de melk. Maak de puree smeuïg met de melk.
-
Roer de rozemarijn en het sap door de aardappel-pastinaakpuree.
-
Strooi de pijnboompitten over de spruitjesschotel.
-
Serveer de puree en de spruitjesschotel met cranberrychutney.
Eet smakelijk!
TIP: serveer het gerecht met gebakken falafelballetjes.
Deze biologische en homemade cranberry-chutney is friszoet van smaak en een perfecte match voor de spruitjes.
Dit recept is: eivrij, lupinevrij, pindavrij, sesamvrij, sojavrij en sulfietvrij.