Makkelijk recept voor een overheerlijke, kruidige speculaascake met notentopping.
Gebak | 10 personen | bereiding 15 min | oventijd 45 min
Dit recept is:eivrij, lupinevrij, pindavrij, sesamvrij, sojavrij en sulfietvrij.
Ingrediënten:
- 250 gram fijne volkoren bloem (GLUTEN)
- 1 tl baksoda
- 2 el speculaaskruiden
- 1 el kaneel
- 1/4 tl zout
- 135 gram kokosbloesemsuiker
- 80 gram PECANNOTEN grof gehakt
-
200 ml ongezoete AMANDELdrink, op kamertemperatuur
-
70 g plantaardige margarine, gesmolten
-
1 el appelazijn (of citroensap)
-
3 cm vanillestokje, fijngevijzeld (1 tl vanille-extract)
Extra nodig:
- cakeblik 25 x 10 cm
- grote mengkom
-
hoge maatbeker
Bereiden:
-
Bekleed de bakvorm met bakpapier.
-
Verwarm de oven voor tot 170°C (160°C hete lucht)
-
Eerst de droge ingrediënten: zeef de bloem, baksoda, speculaaskruiden, zout en suiker in een grote kom, voeg 50 gram pecannoten toe en meng het geheel met een spatel door elkaar.
-
Meng daarna de natte ingrediënten in een hoge maatbeker met een klopper goed door elkaar: de amandeldrink, boter, appelazijn en vanille-extract.
-
Voeg de droge en natte ingrediënten samen en roer met een houten lepel krachtig in 30 seconden tot een klontervrij beslag.
-
Giet het beslag in de bakvorm. Strooi het restant van de pecannoten op de cake en druk ligt aan.
-
Bak de cake gedurende 45 – 55 minuten in de voorverwarmde oven op de 1 na onderste richel.
-
Controleer de gaarheid na 45 minuten met behulp van een satéstokje. Als er geen beslag op achterblijft is de cake gaar, anders nog even doorbakken en opnieuw testen.
-
Haal de gare cake uit de oven en laat minstens 1 uur in de vorm afkoelen.
Eet smakelijk!
Bron: veganistischkoken.be